Тақырыбы: Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі
Тақырыбы: Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі
Мақала авторы: Дүйсенова Арайлым Марксовна, Катонқарағай ауданы, Белқарағай ауылы, Бастауыш сынып мұғалімі
Мақсаты:Оқушылардың өз піріклерін біле отыра қалай тамақтанып жүрміз, денсаулыққа пайдалы,зиянды тамақ түрлерімен таныстыру.
- Денсаулықтың адам өміріндегі маңызы туралы түсіндіру.
- Өз денсаулығын күтуге,дұрыс тамақтана білуге тірбиелеу.
- Көрнекіліктер: қанатты сөздер,қытырлақ нан,ет,кола,қытырлақ картоп,жемістер (макеті) , ағаш ,Үнтаспада жазылған: «Қазақы дастарханым» әні.
Кездесуге мектептегі дәрігер келеді.
Сұрақ-жауап,әңгімелеу, топтау,АКТ,сто.
- Сабақтың барысы:
- 1. Ұйымдастыру: шеңберге тұрғызу..
М: Екі көзің не үшін керек ?
О:Жақсыны көру үшін.
М: Екі құлақ не үшін керек ?
О.Ақыл-кеңес тыңдау үшін керек.
М: Екі қол не үшін керек ?
О: Өзіме қызымет ету үшін.
М:Ал аузымыз не үшін керек ?
О: Әдемі сөйлеу үшін
М: Мұрындарың не үшін керек ?
О. Тәтті иісті сезу үшін
Жақсы балалар мен сендерге денсаулық тілеймің.
- Жемістермен топқа бөлу.1 топ: Жемістер. Алма,апельсин,құлпынай.
- 2 топ: Сүт өнімдері.
- Қараңдаршы: қандай топқа бөліндіңдер ?
- Біз бүгін не жайлы әңгімелесеміз ?Тамақтар.
Қандай тағам түрлерін ұнатасыңдар? (ойларын айтқызу)
Тамақтанудың сендерге пайдасы қандай ?
(өсеміз,қарнымыз тоқ болады..)
Сен үйде қай уақытта тамақтанасың?
Уақытылы дұрыс тамақтану сендердің ойлау қабілеттеріңе, дене мүшелеріңнің дамуына, еңбек етуге, ең бастысы сабақ үлгеріміңе пайдасы зор.
Тамақтану тәртібі:
1. Белгілі бір уақытта тамақтиану.
2. Күніне 4 рет тамақтану.(мөлшермен).
3. Тамақ құнарлы болған жөн.
4. Тамақ ішудің арасы 3-4 сағат болу керек.
5. Тамақтану санитарлық- гигиеналық нормаға сай болу керек.(Әр адамның жасына,денсаулығына) .
Денсаулығын баланың,
Денсаулығын ананың .
Денсаулығын қарттың да
Қамқорлыққа аламын.
( Дәрігер) .
Дәрігер кеңесі.( мектеп дәрігері).
Тазалық ,асханадағы тәртіп.
Тамақ ішкенде қалай отыру керек ?
Тамақты қалай шайнап жеу керек ?
Дүкеннен жиі алатын оқушылар тағамы.(қытырлақ нан,кола,қытырлақ картоп)
Тәжірибе жасау. Шикі етті алып кола сусынын құю .
Денсаулыққа зиянды астар бар.Оларды көп қодануға болмайды.
Кәмпит.- тісіңе зиян.
Тісің ауырса өзге тағамды шайнағанда дұрыс шайналмайды .
Дұрыс шайналмаған тағам асқазанға түскенде тез қорытылмайды.
зан тағамда 3-4 сағ. Қорытады.Сол үшін жиі тамақтануға болмайды.
Психолог кеңесі.
- Тамақ ішкен кезде көңіл-күй қандай болу керек ?
Ағашқа ілу.
Ас атасы- нан . Нанды бір қолмен үзбе
Асты аяқ әдемі. Ақты төкпе.
Ыдысына қарап асын әш. Тамаққа қарап түшкірме.
Ас адамның арқауы. Нанды баспа.
Ас бар жерде ауру жоқ Дастарханнан аттама
.Бар байлықтың басы- нан. Нанды төңкеріп қойма.
Еңбектің наны тәтті.
1 о.
Нан ардақты асыл ас,
Аттамас оны кәрі жас.
Ақ дастархан үстінде
Қол жумай оны ұстамас.
2о. Нандай жоқ қой асыл дәм
Жеп үйренген жасымнан.
Дастарханнан нан кетсе,
Береке кетер асыңнан.
3 о.Ей балалар –балар,
Болмаңдар сірә нанға тар.
Өмірдің алтын арқауы,
Бар қасиет нанда бар.
4о.
Ұқ мұны сен бөбек,
Нан деген дәм бөлек.
Жерге оның түйірін,
Түсірмей жеу керек.
5 о. Нан қоқымын шашпаңдар,
Жерде жатса баспаңдар.
Теріп алып қастерлеп,
Торғайларға тастаңдар.
Дәрумендер көзі- жемісте.
Ас иесімен тәтті.
Бекіту. Плакаттағы тағамдарды көрсету.
Денсаулыққа пайдалы тағамдар.( күнді жапсыру )
Өз денсаулығымыз өз қолымызда.
Айым Ержанқызының орындауында «Қазақы дастарханым» әнін тарту етеміз.
Администрация сайта не несет ответственности за содержание статьи